Stellung Kandestederne

Oprettet 9. august 2022.

Opdateret 12. januar 2023

3 mindre bunkers på stranden ved Kandestederne. Foto i privat eje.

På stranden ved Kandestederne ligger 3 mindre bunkers. I midten ligger en bunker 58c, og på hver side af denne en Flankierungsstand


Kandestederne var en del af 1. Stilling mellem Skagen og Tversted. Den bestod af 3 F-grupper: Kandestederne, Skiveren og Østerklit. Stillingen ved Kandestederne udgjordes af 5 bunkere nemlig 2 Flankeringsbunkere og 3 bunkere af typen 58c. Tilsyneladende er byggeriet sket i sidste halvdel af 1944. Der har imidlertid også tidligere været et mindre tysk vagthold med en almindelig udkigspost tæt ved stranden i Kandestederne. Dette fremgår af en politirapport den 1. juli 1943, hvori der foretages afhøring af tyske soldater i en vagtstation i Kandestederne efter et indbrud i kongelig skuespiller Poul Reumerts sommervilla.  Vagtholdet boede i hotelejer Mads Kokholm sommerhus, der efter den tyske kapitulation viste sig at være blevet slemt molesteret.

I klitfoden, i dag helt nede på stranden, ligger en såkaldt F-Stand, bestående af 2 bunkere til maskingevær, som skulle beskytte forstranden på hver side. Mellem ligger såkaldt Ringstand, der havde skudfelt mellem de to flankeringsbunkere.  Disse mindre modstandsreder ligger langs hele den jyske vestkyst, hvor de skulle danne et ekstra forsvar mellem de stærkere befæstede områder.

To af de tre bunkere, 58c, blev anlagt længere tilbage i klitterne. Efter en vinterstorm i 1997, der ”åd” flere meter af klitterne, undermineredes en af disse, så den hang faretruende ud mod nedkørslen til stranden.


Efterretninger 22.7.1944

Hvor vejen gennem Kandestederne når kysten findes også et almindeligt udkig og en lille barak til 9-10 mand.

Der køres i øjeblikket ral fra jernbanevogne ved Hulsig station til Kandestederne, hvor det lægges i en stor bunke på en mark ved Hjorts Hotel. Lastbilerne har MD- og OT-numre.