Unge mænd sejler til Sverige

Oprettet 30. juli 2022

2 personer mistede livet under flugten til Sverige

Under krigen måtte flere skagboer lade sig sejle til Sverige af modstandsbevægelsen på grund af illegalt arbejde, medens andre på egen hånd forsøgte at ro til Sverige.

Det hele begyndte med, at skibsbygger Marius Karstensen, Karstensens og Henriksens skibsværft, havde mistet en robåd, som var blevet efterladt aflåst med en kraftig hængelås neden for værftet. Desuden havde han rygtevis hørt, at tre unge mænd skulle have stjålet robåden for at sejle til Sverige. To af de mistænkte gik under øgenavnene ”Stip” og ”Volle Præst”.

Samme aften havde en fisker på kutteren S. 120 ”Claris” set en stor dreng i den forsvundne jolle. Drengen havde opdaget jollen liggende uaflåst ved slæbestedet ved Karstensens og Henriksens vært, og han tog båden og vrikkede lidt rundt med robåden i havnen. Efter en halv times tid kom de tre efterlyste personer til havnen, hvor de råbte til drengen, at han skulle komme ind med jollen, fordi de havde lånt robåden til ålefiskeri. Derefter sejlede de ud af havnen og lagde jollen til ved høfterne ud for kongevillaen for at hente den senere på aftenen.

”Stip” havde dagen før flugten den 7. september 1943 været på restauration, Skandinavien og var blevet truet af en tysker, der havde set sig gal på ham. Da han skulle ud på toilettet, gik tyskeren bag efter ham med opknappet pistoltaske, hvorfor han skyndte sig at stikke af. På vejen bort fra restaurationen mødte han en anden tysk soldat, som han kendte, og han opfordrede ham til at komme bort fra byen. De tre unge mennesker mødtes senere ude ved høfterne for at sejle til Sverige. De tre roede hele natten, og om morgenen den næste dag ankom de til Marstrand, hvor de blev modtaget som danske flygtninge af det svenske politi. Senere samme år flygtede tre andre fiskere til Sverige i en robåd, som de havde stjålet på Sønderstrand.

Natten mellem den 12-13. februar 1945 forsøgte to fiskere at sejle til Sverige. Det drejede sig om ”Nolle” og Aage. De havde taget en garnjolle for at sejle ud til en svensk kutter for at blive taget om bord eller selv forsøgt at sejle til Sverige. Flugten endte dog tragisk, og ingen har hørt til dem siden hen.