Guldsmedeforretning plyndres 2 gange
Oprettet 25. juli 2022
I sommeren 1942 havde en ung mand fra Skærum ligesom mange andre arbejdere mistet sit arbejde, og han var derfor rejst til Skagen for at søge arbejde ved entreprenørfirmaet Brandt & Ravntoft, der netop på dette tidspunkt havde store befæstningsarbejder i gang for den tyske værnemagt på Grenen. I begyndelsen af september måned 1942 var han imidlertid kommet i pengenød, idet han både skyldte penge for hotelophold på Clausens Hotel og til børnebidrag. På en lille rekognosceringstur i byen havde han bl.a. besøgt guldsmed Alois Spetzlers guldsmedeforretning på Sct. Laurentii Vej 48 for at undersøge forholdene under påskud af, at han ville købe armbåndsur. Han havde dog ikke lige kontanter til betaling før næste lønningsdag, men han ville komme igen. Det gjorde han så i løbet af natten, hvor han, den såkaldte slanke tyv, skaffede sig adgang til forretningen gennem et meget lille vindue. Her tilegnede han sig et større antal armbåndsure, forlovelsesringe og et par kostbare kikkerter.
Guldsmedeforretningen blev opført af urmager Julius C. Jensen i 1913. efter hans død blev forretningen overtaget af guldsmed Alois Spetzler, der kom fra Fredericia i maj 1931. den 1. april 1945 overtog guldsmed Frederik Stenbroen forretningen, der i dag drives videre af familien. Foto: Lokalsamlingen i Skagen.
Han var åbenbart gået meget forsigtig til værks, for indbruddet blev først opdaget, da forretningens urmager, Munch Petersen, næste morgen skulle åbne forretningen. Kriminalpolitiet i Frederikshavn blev tilkaldt, og der gik ikke lang tid, før end tyveknægten blev anholdt på sit hotelværelse. Ved ransagningen fandt man hurtigt de stjålne genstande i en stor papkasse, og desuden fandt man en mindre bogsamling, der var blevet stjålet ved boghandler Ejner Nielsen. Den anholdte arbejdsmand Niels Hjalmar Christensen, blev ført til arresten i Frederikshavn. Ved retten her blev han idømt 6 måneders fængsel for tyveriet. Guldsmeden fik imidlertid alle sine stjålne varer, der udgjorde en værdi af ca. 14. 000 kr., tilbage.
I de sidste krigsmåneder var Skagen plaget en en voldsom stigning i indbrud og tyverier i byens forretninger. Tirsdag den 10. april 1945 ved 3.40-tiden blev flere beboere i nærheden af Stenbroens forretning vækket af høj klirren fra en butiksrude, der blev knust. To vagtmænd begav sig straks af sted og fandt guldsmed Stenbroens ene udstillingsvindue knust af to mursten. Den ene vagtmand blev på stedet for at holde vagt ved forretningen, medens den anden forsøgte at få fat på ejeren, der på dette tidspunkt boede på Holstvej 8. Stenbroen kom til stede og den efterfølgende opgørelse viste, at der ved tyveriet var fjernet værdier for omkring 2977, 50 kr. Undersøgelsen blev foretaget af vagtværnet, da det jo var i den politiløse tid. Omkring 1. maj 1945 kom nogle tyske officerer til urmager Stenbroen og oplyste, at det var tyske soldater, der havde begået tyveriet, og man afleverede samtlige stjålne varer på nær en brilliantring, en signetring og en Krom-lænke.