Malersvenden måtte gå til biddet

Oprettet 25. juli 2022

Sygeplejerskernes feriehjem, der er beliggende i Gl. Skagen og fuldt monteret af skibsreder T. C. Christensen og hustru blev i det tidlige forår 1942 overdraget til dansk sygeplejeråd, fik i går sin højtidelige indvielse, hvortil skibsrederen og frue havde indbudt bestyrelsen for dansk sygeplejeråd samt enkelte skagboere.

Den smukke og kostelige gave består af en trefløjet bygning også kaldet ”Lynghuset”, opført i mønstermuret gule sten og bindingsværk i egetræ med vinduesrammer og karme af teaktræ, og varr overalt indvendig isoleret, ligesom bygningen havde sit eget vandværk og vaskekummer i de fire soveværelser. Trods den imponerende bygning var den dog kun beregnet til at huse fire sygeplejersker ad gangen. Som skibsrederen i sin indledning bemærkede, var årsagen hertil den, at sygeplejerskerne her skulle føle sig som hjemme og rigtigt nyde privatlivets fred og hvile. 

Det er et ideelt hjem, T. C. Christensen og frue havde skænket sygeplejerskerne, til de mindste enkeltheder fuldstændigt møbleret. Hovedfløjen indeholdt en hyggelig dagligstue med kamin, gammelt maghogni skrivebord og dybe lænestole.

I den ene sidefløj var der køkken med installeret flaskegas, kælder og spisestue samt en lille forgang med kakkelovn, og i den anden sidefløj mod øst var der fire soveværelser, belagt med tæpper, vævet i de fire nordiske landes farver. Formålet med feriehjemmet var, at sygeplejerskerne her kunne leve som private. Opholdet var gratis udover et beløb på 50 øre pr. dag. 

Lynghuset i Gl. Skagen en vinterdag. Foto i privat eje.

Lynghuset i Gl. Skagen en vinterdag. Foto i privat eje.

Halvandet år senere fik ”Lynghuset” imidlertid en ubuden gæst. Den 25. oktober 1943 anmeldte arbejdsmand Søren Thrane, Gl. Skagen, at der havde været indbrud i sommerhuset, og at der ved den lejlighed var blevet stjålet 7 fag gardiner. Alle vinduerne og døre var tilskoddede, men gerningsmanden havde ved at brække en skodde op til et værelse i nordfløjen skaffet sig adgang til og gennemrodet hele bygningen.

En stribe af indbrud og tyverier fulgte efter. Således fik grosserer Iver Goldschmidt frastjålet tobak, spiritus og tøj for ikke mindre end 1000 kr. Også købmand Ruth fik uventet besøg og fik tømt pengekassen i sin forretning. Endelig anmeldte man fra Ruths Hotel, at en mand havde opholdt sig skjult i et pulterrum på loftet, hvor han havde redt en seng op, og nede i kælderen var der stjålet forskellige madvarer. Bl.a. lå der rester af et stykke chokolade, hvori der sad et tydeligt tandaftryk.

Kriminalpolitiet i Skagen havde gennem længere tid haft mistanke til en malersvend, Henning Adamsen, der var tidligere straffet. Malersvenden havde arbejdet for flere malermestre i byen, og gennem dette arbejde havde Adamsen fået et godt kendskab til de forskellige sommerboliger. I det sene efterår 1943 skred politiet til anholdelse af malersvenden ved hans daværende bopæl i Gl. Skagen, men da Henning Adamsen stadig var iført sit malertøj, fik han lov til at ind på sit værelse for at skifte tøj. Uden for stod to betjente og ventede på, at malersvenden skulle komme ud, men da han efter kort tids forløb ikke var kommet tilbage, opdagede betjentene at fuglen var fløjet.

Malersvenden, Henning Adamsen, blev dog senere anholdt og konfronteret med flere anklagepunkter for indbrud og tyveri i Gl. Skagen. Han nægtede dog pure at kende til disse sager. Imidlertid foretog politiet et tandaftryk af den anholdte, og da dette aftryk nøjagtigt passede med det, man havde fundet i et stykke chokolade på Ruths Hotel, måtte han gå til biddet.