Strandhotellet i Højen i brand

Oprettet 14. juli 2022

Strandhotellet i Højen

Kort efter midnat søndag den 27. oktober 1940 telefonerede hotelejer Johan Oluf Dahler til politistationen i Skagen, at der var udbrudt brand i Strandhotellet i Gl. Skagen. Det lød som en voldsom ildløs, og politibetjentene, Olsen, Bak-Jensen og Nørgaard, kørte straks ud til hotellet. Det var klart vejr med let frost nærmest vindstille.

Da de ankom til Strandhotellet, var det tydeligt, at ilden havde godt fat i bygningens tagetage, der var fyldt med røg. Der var imidlertid ingen åben ild at se, men man kunne høre knitren fra den brændende røg. Kort efter kom Skagens brandvæsen med dets motorsprøjte til stede, og i løbet af en god ½-times tid var man herre over ilden, som dog havde anrettet forholdsvis stor skade på træværk og indbo. Navnlig 1. salen og tagetagen var svært beskadiget, og det så øjensynligt ud til, at ilden var opstået på 1. sal i et skjult hulrum mellem skorstenen og en bræddevæg.

Strandhotellet var ejet af Dagmar og Johan Dahler, som havde købt hotellet i 1917 af Marie Schmidt for en købesum på kr. 37.000. Som sædvanlig var Johan Dahler med familie flyttet over på Strandhotellet, efter at sommerens feriegæster var rejst fra GL. Skagen. Dahlers svigermoder, enkefru Ruth, havde været bortrejst og ventedes hjem med det sidste tog. Man havde derfor fyret op i kakkelovnen på 1. sal, for at der skulle være lunt på enkefru Ruths værelse, når hun kom hjem. Ægteparret Dahler var gået tidligt i seng, medens sønnen Erling blev siddende i den opvarmede spisestue for at vente på, at enkefru Ruth skulle komme hjem. Lidt efter midnatstid hørte han en svag knitren ude fra korridoren. Han gik derfor ud for at, hvad der var på færde, og da han kom ud på trappeopgangen til etagen ovenpå, så han, at trappeopgangen og etagen ovenpå var fyldt med mørk røg. Han løb straks hen til forældrenes soveværelse for at alarmere dem om branden, og politi og brandvæsen blev således tilkaldt.

Nogle måneder før branden på Strandhotellet havde murermester Arnold Grønbeck, der på dette tidspunkt var svend hos murermester Carl Andersen, opstillet en kamin på hotellet, og han kunne ikke afvise, at der under dette arbejde måske havde løsnet sig nogle aftræksrør mellem kaminen og skorstenen. Den medførte brandskade på Strandhotellet i Højen blev af branddirektør Hornemann vurderet til kr. 10.624,95.