Værtshusspektakler på Hotel Skandinavien

Oprettet 13. juli 2022

Hotel Skandinavien i 1945. Foran står sejlmager Jørgen Alex Jørgensen, leder af modstandsgruppen

Hotel Skandinavien i 1945. Foran står sejlmager Jørgen Alex Jørgensen, leder af modstandsgruppen "Jøkke" i Skagen. Foto: Museumscenter Hanstholm.

Onsdag aften den 11. september 1940 var politibetjentene Olesen og Nørgaard på patrulje på Sct. Laurentii Vej, da de af forbipasserende personer blev gjort opmærksom på, at der havde været spektakler mellem tyske soldater og danske personer på Hotel Skandinavien. Ved deres ankomst til hotellet var der imidlertid lukket og stængt. Det lykkedes dog at få fat på hotelejer Hans Grøne og servitrice Ellen Østergaard, der fortalte, at der ganske rigtigt havde været værtsuorden mellem 4 tyske marinesoldater og nogle danske fiskere.

Hotelejeren havde fået lempet marinesoldaterne ud ad fordøren, medens de danske fiskere kom ud ad bagdøren, for at der ikke skulle opstå flere spektakler uden for hotellet.

I løbet af eftermiddagen var der kommet en del gæster til Hotel Skandinavien, heriblandt 4 lokale fiskere for at nyde nogle pilsnere. De sad alle fire ved samme bord og hyggede sig. Ved et andet bord var også ankommet 4 tyske marinesoldater for også at nyde nogle pilsnere. Der var yderligere en del gæster i restaurationen den pågældende aften, og stemningen var høj.

Ved 22-tiden kom en af fiskerne hen til buffeten i restaurationen for at bestille en pilsner. Servitricen nægtede dette, fordi det nu var lukketid. Samtidig kom en af de tyske soldater hen til buffeten for også at bestille en omgang pilsnere til det tyske selskab, hvilket servitricen også denne gang nægtede at servere. Fiskeren blandede sig nu i samtalen mellem servitricen og den tyske soldat, hvor han på engelsk udtalte, at det var ens for dem begge. Den danske fisker kunne ikke gøre sig forståelig over for den tyske soldat, der sagde, at det skulle han ikke bestemme. Den tyske soldat gik nu sammen med sine 3 kammerater hen til danskernes bord, og det udviklede sig til et større skænderi mellem dem, uden at det dog nåede at komme til alvorligt håndgemæng mellem kombattanterne, for i mellemtiden var hotelejer Hans Grøne kommet til stede og fik dem lempet ud af hotellet.

De tyske soldaters vrede og harme var dog endnu ikke kølnet af, og da de var kommet ud fra restauranten smadrede de en rude i hotellet. Den tyske Ortskommandant Leutnant Griese var i mellemtiden blevet alarmeret, og sammen med en mindre tysk patrulje hastede han af sted til Hotel Skandinavien, hvor de 4 tyske marinesoldater blev anholdt og ført til Hotel Royal. 2 af de danske fiskere blev ligeledes anholdt af den tyske patrulje og ført til Hotel Royal. Senere på natten telefonerede den tyske havnekaptajn Forch til politistationen og fortalte, at der var anholdt 2 danske personer. Han ønskede, at det danske politi skulle tage sig af de 2 pågældende danske personer, så ville man fra tysk side tage sig af det tyske marinesoldater, der havde været indblandet i affæren.

Efterfølgende blev de 4 danskere idømt bøder for værtshusuorden, og den tyske havnekaptajn kunne meddele til Skagen politi, at 4 tyske marinesoldater fra 10. Vorpostenflotille var blevet hårdt straffet for beruselse.