Den tyske krydser Lützow torpederes ud for Skagen

Oprettet 11. juli 2022

Selv om det tyske krigsskib ”Lützow” ikke direkte kom til Skagen, har det fået plads i min historie om byen, både fordi fartøjet led et alvorligt ”knæk” ud for Skagen, og fordi nogle af krydserens kanoner blev opstillet på Fyrbakken i sommeren 1940.

Den torpederede tyske krydser Lützow omgivet af andre tyske hjælpeskibe. Foto i privet eje.

Den torpederede tyske krydser Lützow omgivet af andre tyske hjælpeskibe. Foto i privet eje.

Krydseren ”Lützow” blev bygget i perioden 1931-1933 på Deutsche Werke Kiel. Den gjorde tjeneste i den tyske Kriegsmarine, indtil den under et britisk luftangreb blev sænket 4. maj 1945. Højeste fart var 28,0 kn eller 52 km/h. Besætning fra 951 til 1150 mand. Skibet var stærkt bevæbnet med kanoner med kaliber 15 cm og 28 cm samt luftværnsskyts på 8,8 cm. Desuden var skibet forsynet med 8 torpedorør og om bord stod 2 Arado Ar 196 vandflyvemaskiner.

Krydseren var egentlig bestemt til krigsførelse i Atlanten, men kort før den tyske besættelse af Norge og Danmark fik skibets hjælpemotorer problemer, og skibet måtte i stedet for indgå i gruppe 5 af tyske skibe, der skulle besætte Oslo. Først den 10. april 1940 nåede Lützow ind til Oslo. Lützow blev straks beordret hjem til Tyskland for reparation, men øst for Skagen blev krydseren den 11. april 1940 torpederet af den engelske undervandsbåd Spearfish, hvorved agterdelen brækkede delvis af og gjorde skibet manøvreudygtig. 15 tyske marinesoldater mistede livet. Tililende skibe fra 19. Minensuchflotille slæbte Lützow mod Kiel, hvortil man ankom den 13. april 1940.

I det følgende lidt om ”knækket”.

Gruppe 5, der skulle besætte Oslo. Oldenburg var det tyske kodenavn for den norske hovedstad. Gruppe 5 bestod bl.a. af følgende tyske krigsskibe under kommando af kontreadmiral Oskar Kummetz:

Schwerer Kreuzer ”Blücher” Kpt.z.S.Woldag

Kreuzer ”Lützow”Kpt.z.S.Thiele.

Kreuzer ”Emden”Kpt.z.S.Lange.

Torpedoboot “Möwe”.

Torpedoboot “Albatross” (destination Horten).

Torpedoboot “Kondor” (destination Horten).

1.R-Flottille: K.Kpt.Forstmann Räumboot 17 Räumboot 18 Räumboot 19 Räumboot 20 Räumboot 21 Räumboot 22 Räumboot 23 (Stb.Obersteuermann Rixecker) Rau7 Rau8.

Gruppe 5 skulle afsejle fra Swinemünde 2 dage før Wesertag, kl. 20.00.

9.4.40 kl. 06.40: ”Lützow” melder, at krydseren ”Blücher”´s to motorer er faldet ud, og ”Lützow” har overtaget ledelsen. Anslår at forcering af Dröbak for udelukket. Skibet ud af Sonsbugten og Moss.

Kl. 08.30: Svære kampe ved Dröbak. Forcering af Dröbak ikke mulig. Går til alternativt landgangssted ved Moss og Sonsbugten. Modstand fra kystbatteri og kystpanser.

Kl. 17.30: Fra gruppe XXI til lederen af ”Lützow”. Tyngdepunktet for operationen ligger ved Dröbak. ”Lützow” må ikke sættes ud af spil. Ingen ændring i situationen. Videre sejlads mod Oslo for ”Lützow” er først mulig, når man har oversigt over minespærring.

Kl. 18.00: Oldenburg-gruppen: Oslo besættes af 6 luftbårne kompagnier. Dröbak yder fortsat stærk modstand. ”Blücher” er sunket ved Askholm. Besætning på øerne for størstedelen på Askholm. Ca. halvdelen af den 1900 store besætning, herunder general Engelbrecht og admiral Kummetz, er reddet. Tropper er gået i land ved Horten, dog stadigvæk modstand fra land- og søstridskræfter.

R 17 sunket og R 21 beskadiget. Bolärne og Rauö endnu ikke taget. Flere luftangreb på Oslo, Dröbak og Horten.

Kl. 19.00: Melding fra ”Lützow” om kampe ved Dröbak.

Kl. 23.00: Søkrigsledelsen bestemmer, at ”Lützow” skal gå til Oslo om eftermiddagen.

10.4.40. kl. 08.00: Melding om at Rauö og enkelte batteristillinger på Dröbak er besat i løbet af aftenen,

9.4. ”Lützow” kan endnu ikke passere Dröbak-Enge på grund af uvished om minespærringen.

Kl. 09.25: ”Lützow” melder, at en tysk damper beskydes fra et batteri på Bollärne og beder om forstærkning. Luftvåbnet med flyverkorps X angriber. ”Lützow” medtager ca. 300 mand og officerer fra ”Blücher” til Oslo.

Kl. 11.30: ”Lützow” melder: passeret Dröbak-Enge sammen med krydseren ”Emden”. ”Blücher” har fået en torpedotræffer og er sunket.

Kl. 12.25: ”Lützow” når ind til Oslo. Oslo fjord fra Bollärne på tyske hænder. ”Lützow” og ”Emden” tilskyndes at ligge i læ af en damper på grund af faren for ubådsangreb. ”Lützow” har selv fået alvorlige skader.

Kl. 16.06: Afsejling af ”Lützow” som befalet. Kl. 19.21: Trods ubådsfaren bestemmes det, at ”Lützow” skal afsejle så hurtigt som muligt med den bedst mulige sikring. Der indsættes overvågning med både fly og ubådsjagere i Oslo fjord og til en linje mellem Skagen og Paternoster.

11.4.40 kl. 02.34: ”Lützow” øjensynlig ramt af en torpedo i agterskibet. Maskine klar. Roret ude af drift. Ubådssikring nødvendig. Kraftig indtrængning af vand. Øst for Skagen blev krydseren torpederet af den engelske undervandsbåd HMS ”Spearfish”, hvorved agterdelen næsten brækkede af og gjorde skibet manøvreudygtig. 15 tyske marinesoldater mistede livet.

Kl. 02.47: Indsættes 7 torpedobåde og 6 slæbeskibe i redningsaktionen for ”Lützow”. 2. S-Flotille, 17. Ubådsjagerflotille og Sperrbrecher 10 og 11 samt en gruppe slæbebåde og dampere fra Skagen sendes til hjælp.

Kl. 02.48: ”Lützow” melder, at den ligger 233 grader retvisende for Skagen. Skibet kan flyttes. Vandstanden kan holdes i ave. Begge skruer er tabt. Hurtig hjælp om bugsering.

Kl. 04.10: Melding fra søkrigsledelsen, at ”Lützow” ca. 6 sømil ud for Skagen er ramt af en torpedo i agterskibet.

Kl. 19.00: Ledsagegruppen for ”Lützow” står 22 sømil nord for Anholt, kurs syd. ”Lützow” stærkt sikret. Flere slæbebåde kommer til.

12.4.40. kl.06.20: ”Lützow” melder, at situationen er forbedret. Dybdegang 10 meter agter. 3. R-flotille indsættes på grund af ubådsfare i den sydlige del af Kattegat.

Kl. 07.30: ”Lützow” befinder sig med stærk ledsagelse i Store Bælt ud for Tranekær på Langeland.

12.4.40. kl. 19.15: Løber ”Lützow” ind Kiel havn.