Skagen en by i krig og fred

Fiskekutter S. 304 ”Ove” af Skagen under fiskeri i Nordsøen opsamler engelske flyvere fra deres redningsflåde og sejler dem til England 1944 Foto: Frihedsmuseet

Skagenkutter redder engelsk flybesætning

Skagenskutteren S. 304 ”Ove var den 17. august 1944 gået på fiskeri i Nordsøen med Hans Olsen som skipper og tre besætningsmedlemmer Carl Anker Jørgensen, Thomas Thomassen og Poul Jørgensen. Fiskekutteren var sejlet ud fra Thyborøn sammen med S. 237 ”Else Saxberg” og S. 315 ”Jean Sømand”, men da Kutteren ”Ove” kun havde en mindre beholdning af brændselsolie med til en kortere tur, skiltes de. Da kutteren imidlertid ikke var vendt tilbage til havnen efter 14 dages forløb, og man frygtede, at den drev hjælpeløst omkring, blev den efterlyst i radioen, og tre andre Skagenskuttere gik ud i Nordsøen for at lede efter den forsvundne kutter. 

Under fiskeriet var kutteren ”Ove” imidlertid blevet ledt hen imod en engelsk flybesætning, der opholdt sig i en gummiredningsflåde. Deres Lancaster bombemaskine var blevet så alvorligt beskadiget efter et møde med en tysk natjagermaskine, at den måtte nødlande i Nordsøen. Den engelske flybesætning blev taget med ombord, men kutterne måtte nu gå til Grimsby i England, hvor den danske kutterbesætning måtte forblive resten af krigen.

Et af besætningsmedlemmerne maskinarbejder Poul Jørgensen indtrådte i den engelske marine og forfremmedes til 2. maskinmester på den engelske minestrygeren FY36.

Minestryger FY 36. Foto: Frihedsmuseet