Skagen en by i krig og fred

Billede af flakbatteriet på Fyrbakken i 1940. Fodboldbanens ene målramme ses til venstre. I baggrunden skimtes de fire sommerhuse og Skagen Badehotel på Grenen. Til høre det grå fyr og Betty Nansens hus. Foto: Bunkermuseum Hanstholm

Spytklat mod tysker

En kontorelev havde den 26. april 1941 været på en lille aftentur på marken mellem Østerbyvej og den gamle Agergård og stod og talte med et par piger. På marken spillede nogle unge drenge fodbold, da en tysk marinesoldat Franz Otto kom gående fra Fyrbakken over marken for at komme hen til Agergården, hvor han sammen med nogle andre tyske marinesoldater var indkvarteret. Medens han spadserede over marken, blev han imidlertid ramt af en spytklat fra en af drengene. Soldaten blev rasende og løb efter en af drengene, men han var let til bens og smuttede væk mellem nogle træer og huse.

Soldaten var nu blevet godt sur, og han greb fat i kontoreleven og førte ham til politistationen, idet soldaten mente, at kontoreleven nok kunne fortælle nærmere om episoden. Han havde ganske vist set to drenge løbe forbi soldaten, men om de havde spyttet efter soldaten, havde han ikke bemærket. En af drengene måtte senere fortælle, at han ikke med vilje havde generet den tyske soldat, men han var slem til at spytte, og muligvis havde han ubevidst ramt soldaten.