Skagen en by i krig og fred

Den tyske damper S/S "Eschersheim". Foto: Nordjyske avis.

Tysk damper "Eschersheim" forliser

Under en voldsom snestorm med bidende kulde og høj sø strandede S/S ” Eschersheim” den 13. marts 1940 ud for Rubjerg Knude. Damperen blev hurtigt slået til vrag af de høje bølger, som stadigt med voldsom kraft slog ind mod skibet, og dets kaptajn, Friedrich de Buhr, gav besætningen ordre til at gå i redningsbådene. Inde på land ved Rubjerg Knude kæmpede redningsfolkene fra Lønstrup for at få den lokale redningsbåd bragt gennem snedriverne og isbræmmerne ud til kysten. Efter 1 times strabadser nåede redningsfolkene ud til S/S ”Eschersheim”, hvor de reddede 10 mand heraf skibets fører, der dog senere døde. 16 mand af besætningen reddede sig i land ved Løkken i en af damperens redningsbåde, der ikke var blevet knust af de høje bølger. En anden redningsbåd fra S/S ”Eschersheim” drev til havs og kæntrede kort efter, og fire besætningsmedlemmer druknede i det iskolde vand. 

Få dage efter forliset meddelte den danske søløjtnant A. G. T. Poulsen, der var indkvarteret på Clausens Hotel, til Skagen havn, at fiskeskipper Verner Dyhr på minekutteren ”Doris” FN. 230 havde opfisket liget af en mand, der var iført redningsvest og tilsyneladende marineuniform, 4 sømil vest af Spirbakken. Liget blev bragt ind til kapellet på Skagen sygehus, hvor politibetjentene K. Christensen og Middelboe Jensen fastslog, at det måtte være Oscar Burow, idet man på liget fandt en lommekalender fra året 1939 med det pågældende navn. Den tyske matros, Oscar Burow, blev skærtorsdag den 21. marts 1940 begravet på Skagen kirkegård ved en gribende højtidelighed. I kapellet var mødt adskillige øvrighedspersoner med den tyske konsul Brandtner, Frederikshavn, i spidsen. Et hav af kranse med signerede bånd sås ved båren, bl.a. fra skibets rederi Unterweser, Bremen, marineforeningen, fiskeriforeningen og m.fl.

 

Den første omkomne, der blev begravet i den tyske krigsgrav under 2. verdenskrig, var en civil matros ved navn, Oscar Burow. Han var forhyret på det tyske dampskib S/S "Eschersheim" af Bremen, der var på vej fra Brake til Oslo med koks. Nogle af de reddede tyske søfolk besøgte den omkomne fyrbøder Oscar Burows grav på Skagen kirkegård, inden de rejste hjem til Tyskland. Foto i privat eje