Skagen en by i krig og fred

Lynghuset i Gl. Skagen. Foto i privat eje

Tyvagtig malersvend

Sygeplejerskernes feriehjem, der er beliggende i Gl. Skagen og fuldt monteret af skibsreder T. C. Christensen og hustru, blev i det tidlige forår 1942 overdraget til Dansk Sygeplejeråd og fik en højtidelige indvielse, hvortil skibsrederen og frue havde indbudt bestyrelsen for Dansk Sygeplejeråd samt enkelte Skagboer. Den smukke og kostelige gave bestod af en trefløjet bygning også kaldet ”Lynghuset”, opført i mønstermurede gule sten og bindingsværk i egetræ med vinduesrammer og karme af teaktræ, og var overalt indvendig isoleret, ligesom bygningen havde sit eget vandværk og vaskekummer i de fire soveværelser.

På trods af den imponerende bygning var den dog kun beregnet til at huse fire sygeplejersker ad gangen. Som skibsrederen i sin indledning bemærkede, var årsagen hertil den, at sygeplejerskerne her skulle føle sig som hjemme og rigtigt nyde privatlivets fred og hvile. Det var et ideelt hjem, T. C. Christensen og frue havde skænket sygeplejerskerne, fuldstændigt møbleret til de mindste enkeltheder. Hovedfløjen indeholdt en hyggelig dagligstue med kamin, et gammelt mahogniskrivebord og dybe lænestole. I den ene sidefløj var der køkken med installeret flaskegas, kælder og spisestue samt en lille forgang med kakkelovn, og i den anden sidefløj mod øst var der fire soveværelser, belagt med tæpper, vævet i de fire nordiske landes farver. Formålet med feriehjemmet var, at sygeplejerskerne her kunne leve som private. Opholdet var gratis udover et beløb på 50 øre pr. dag. Halvandet år senere fik ”Lynghuset” imidlertid en ubuden gæst, der havde stjålet 7 fag gardiner. Alle vinduer og døre var tilskoddede, men gerningsmanden havde ved at brække en skodde op til et værelse i nordfløjen skaffet sig adgang til og gennemrodet hele bygningen.

En stribe af indbrud og tyverier fulgte efter i Gl. Skagen. Således fik grosserer Iver Goldschmidt frastjålet tobak, spiritus og tøj for ikke mindre end 1.000 kr. Også købmand Ruth fik uventet besøg og fik tømt pengekassen i sin forretning. Endelig opdagede man, at en mand havde opholdt sig skjult i et pulterrum på loftet på Ruths Hotel, hvor han havde haft redt en seng op, og nede i kælderen var der stjålet forskellige madvarer, bl.a. lå der rester af et stykke chokolade, hvori der sad et tydeligt tandaftryk.

Kriminalpolitiet i Skagen havde gennem længere tid haft mistanke til en malersvend, der tidligere var straffet. Malersvenden havde arbejdet for flere malermestre i byen, og gennem dette arbejde havde han fået et godt kendskab til de forskellige sommerboliger. I det sene efterår 1943 skred politiet til anholdelse af malersvenden ved hans midlertidige bopæl i Gl. Skagen, men da han stadig var iført sin malerbeklædning, fik han lov til gå at ind på sit værelse for at skifte tøj. Uden for stod to politibetjente og ventede på, at malersvenden skulle komme ud, men da han efter kort tids forløb ikke var kommet tilbage, måtte betjentene sande, at fuglen var fløjet. Malersvenden blev dog senere anholdt og konfronteret med flere anklagepunkter for indbrud og tyveri i Gl. Skagen. Han nægtede dog pure at kende til disse sager. Imidlertid blev der foretaget et tandaftryk af den anholdte, og da dette aftryk nøjagtigt passede med det, man havde fundet på et stykke chokolade på Ruths Hotel, måtte han gå til biddet.