Skagen en by i krig og fred

S/S Bogø af København. Foto: Dansk marinemuseum i Helsingør

Skagbo reddet

S/S Bogø var den 17. december 1939 på rejse fra Göteborg til Methil i ballast, da damperen blev offer den hensynsløse tyske u-bådskrig i Nordsøen. Damperen blev torperet af den tyske undervandsbåd, U-59, kaptajn Harald Jürst. Skibet blev ramt af en torpedo i forskibet, og agterenden rejste sig næsten lodret i vejret og sank i løbet af 1 minut. Ved forliset omkom 14 mand, mens tre mand blev reddet op fra redningsflåden af en engelsk trawler, River Earn, der selv to dage senere blev sænket af en tysk flyvemaskine. Alle overlevende blev opsamlet af det norske handelsskib Rogaland og bragt ind til Kopernik.

 

Blandt de reddede fra S/S Bogø´s forlis var en skagbo, den 20-årige letmatros Poul Andersen, der var søn af fisker Johannes Andersen. Poul havde fisket med forskellige skagenskuttere men havde besluttet sig for at søge hyre som letmatros på S/S Bogø.

"Den unge skagbo, Poul Andersen, der sammen med to kammerater var de eneste reddede fra damperen S/S Bogøs dramatiske forlis i Nordsøen, fotograferet ved søforhøret i København. han fortalte her om de frygtelige timer på redningsflåden og senere i redningsbåden, efter at den trawler, der havde bjerget dem, var blevet bombet af tyske flyvere. Poul Andersen havde været på udkig, da ulykken skete, men hverken han eller hans to kammerater kunne fortælle noget nyt om katastrofen".

Klip fra Skagens Avis

Letmatros Poul Andersen